KROPPEN FØLES JÆVLI!

-Beklager ekle bilder i innlegget-

Jeg er hjemme fra fjellet pga personlige grunner.. Jeg er skikkelig frustrert om dagen. Etter at jeg begynte å spise vegetar/vegansk så har kroppen min blitt helt jævli for å være ærlig med dere. Og jeg mistenker det er fordi jeg faktisk har soya allergi. Og 90% av de matvarene jeg bruker som proteinkilder er soyabasert. Som kjøtterstatninger man får kjøpt i alle butikker nå og andre ting. Jeg har aldri spist så mye soya før i hele mitt liv.

Jeg har blant annet drukket soyamelk, spist soyayoughurt, soyaflokker (som jeg bruker som en slags havregryn), kjøtterstatninger som “oumph kjøtt”, pasta med soya i (fra änglamark-coop) osv. Og siden jeg begynte å spise det har jeg merket et ubehag som har blitt værre og værre. 

Jeg har jo både psoriasis, eksem, astma og allergier. Det har jeg hatt siden jeg var liten. Det er noe jeg i det daglige (når jeg ikke spiste soya i så store mengder) merker veldig lite til. Eksemen kan plusse opp litt på vinteren, men stort sett har det ikke vært noe problem. Jeg har aldri hatt noen matintolleranser/matallergier som har plaget meg. Jeg har hatt litt allergi mot røde epler og diverse frukt som gjør at jeg klør i halsen og får luft i magen av løk osv men ikke noe big deal.

Nå derimot er det helt anderledes. Jeg har så mye plager og det har blitt værre og værre. Jeg har fått eksem i ansiktet, halsen, brystet, mellom puppene av alle steder, hodebunn og i leddene mine. Jeg ligger våken om natten og klør og ansiktet mitt er vondt fordi det er så sårt. Til og med eksem på øyelokket.

Jeg har magesmerter og magen er sjukt oppblåst til tider og er steinhard å ta på. I tillegg har astmaen min har forværret seg så jeg sliter veldig med pusten fordi jeg er tett i lungene. (Det kan også ha noe med gresspollen å gjøre altså, mulig noe kryssallergier der).

Jeg er så sjukt lei meg for det gjør at jeg har lyst til å gjemme meg under en stein og ikke vise meg ute. Det er som om kroppen min er betent og vond. Jeg har lyst på å klø meg ihjel, men jo mer jeg klør jo mer blusser denne eksemen opp og jeg har anlegg for å få skikkelig eksem for å si det mildt. Når jeg var baby så måtte jeg ha bandasje fra livet og ned fordi jeg ikke tålte gress. Jeg var innlagt på sykehuset i julen når jeg var typ 6 år gammel fordi jeg hadde astma anfall og ikke fikk puste. 

Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre og akkurat nå føler jeg meg bare drit fortvilet og trist. Matlysten er på bånn fordi jeg er så redd for at det jeg putter i meg skal gjøre det verre. Jeg må gradvis luke ut det som gir meg mest plager og prøver å kutte ned på soya produkter. Jeg må ta en allergi test hos legen på mat kategorien for jeg har kun hatt tester på dyr/pollen/midd osv.

Det her er en av mine komplekser. Husker jeg fikk gjennomgå på barneskolen og ungdomsskolen pga eksemen min. De rundt meg oppførte seg som om jeg hadde en smittende døende sykdom og jeg ville ikke gå i t-skjorter/shorts om jeg hadde det på bein/armer. Jeg ville ikke være med å bade eller vise hud.

Noen som har noen gode råd eller produkter å anbefale meg? Jeg smører meg med kortison og cocosa kokosolje.

#trist #lei #vondt #kropp #helse #blogg #hverdag #fredag #juli #eksem #allergi
29 kommentarer
  1. Så kjedelig å høre :/ Men helsen og kroppen din er viktigere enn en vegansk livsstil. I stede for soya,har du prøvd havremelk? Og havregurt i stede for soyayoghurt hvertfall 🙂 Ønsker deg lykke til!

  2. Hei! Sykt skummelt og ubehagelig det du må oppleve nå… Jeg er selv veganer og synes det er så kult at du spiser mer og mer vegansk. Men har aldri opplevd slik og har ikke spist kjøtt, og andre meieriprodukter siden 2016, har sist mega mengder soya etter det.
   Har merket ubehag av og til når det kommer til oppblåsthet, men aldri opplevd noe slik. Er ikke lege, og har desverre ikke særlig tips til deg heller. Hvis du tror du har allergi bør du sjekke lege. Det kan sikkert være årsaken.
   Men husk! Mange som slutter med kjøttprodukter og annet animalsk kan godt føle masse ubehag. Helt forskjellig! Kanskje kroppen din kvitter seg med masse giftstoffer eller hva det heter og rensker kroppen i en slags detox? Jeg vet ikke, men tenk da: du har spist STORE mengder animalske produkter hver eneste dag siden du ble født. Ikke rart kroppen venner seg til det selv om det ikke burde være slik. Alle vil kjenne ubehag når de spiser store mengder av noe som de aaldri har spist før. Tipper 95% av det norske folk sikkert ikke har spist bønner en gang eller vet hva det er… Så ikke vær redd! Men bare husk at legen kan sikkert hjelpe. Ta kontakt med de!
   Og sorry for lang kommentar 🙈♥️

  3. Hei Christine!
   Lurer på det samme selv ang. soya allergi. Etter at jeg ble vegetarianer har det gått en del i soyaprodukter her også og jeg begynnte å få utslett bak og på ørene. Sluttet å spise kjempemye soya og eksemet har blitt borte. Er jo ikke 100% sikker på at det var dette, men det var det eneste annerledes jeg kommer på som jeg har gjort som kan ha ført til dette.
   God bedring, og “frykt” ikke, finnes mange andre produkter en kan spise som ikke inneholder soya osv. 🙂

  4. Soya er ikke bare bare for kroppen.. Det fungerer som et østrogen og vil tukle med hormonbalansen din særlig i store mengder, kan skape betennelsestilstander i kroppen som du tydelig har fått merke.. Vil på det sterkeste anbefale deg å holde deg helt unna det, og finne andre alternativer, finnes jo risprotein, eggprotein, hempprotein, erteprotein ++ mange alternativer 🙂

  5. Når jeg fikk elveblest over hele kroppen funket det med en Zyrtec tablett, alt forsvant. Veldig lurt å ta blodprøver og teste om du kanskje har utviklet allergi mot noen av stoffene du har begynt å spise mye av 🙂

  6. Hei. Dumt å høre at du ikke føler deg vel i den dyrevennlige livsstilen. Har også psoriasis i hodebunnen og eksem på hendene. Jeg forsøker stadig å velge plantebaserte alternativer, men det kan være vanskelig da jeg føler at soya skaper e trøblete mage. Det å erstatte melk med mandelmelk er helt i orden, problemet ligger i yoghurtutvalget. Alt jeg har sett i norske butikker av plantebasert yoghurt er laget av soya. Det samme med erstatninger som boller og burgere, samt pålegg. Vanskelig når kroppen vil ha noe mens hjertet vil ha noe annet…

  7. Kjedelig å få en sånn reaksjon på å gjøre verden bedre da. Som Ina over her sa, så er soya ikke for alle, men selv om soya inneholder isoflavoner (phytoøstrogen/planteøstrogen) så er ikke det det samme som vanlig østrogen. Du har sterke symptomer på soya-allergi, og jeg vil anbefale å rett og slett kutte ut soya. Heldigvis finnes det masse vegetar/vegansk uten soya, spesielt i Coop-butikker! Soya er veldig skadelig for miljøet, da mer regnskog hugges for søya enn palmeolje! Jeg er ikkevegetarianer, men har kjøttfrie dager i uka, og da er det veldig sjeldent soya på tallerkenen.

  8. Hei! Jeg sliter selv med psoriasis, og har hatt det både i hodebunnen, halsen, og rundt ørene. Til hodebunnen har jeg fått noe som heter Diprosalic. Den kommer flytende, og er på en flaske, den gjør underverker for hodebunnen min. Den finnes også i krem, som er til andre områder uten hår, men den har jeg ikke prøvd. Du kan jo høre med legen din om det er noe du kan få skrevet ut eller testet.

  9. Til Nuskenasken: den soyaen du prater om som er skadelig for miljøet er den soyaen de dyrker til dyra som er i matproduksjon. Soya som dyrkes der regnskogen blir kuttet vekk er ikke for oss mennesker men den blir dyrket i store mengder for mat til dyra som skal bli slaktet. Det er hvertfall det jeg har hørt:) Ingen bekymring! Med mindre du tror du har allergi da, da kan man bekymre seg.

  10. Hei Christine <3 så trist å høre...! Håper du blir bedre snart og finner ut mer på testene hos legen<3 du er ikke ekkel selvom man har litt eksem. Trist å høre om<3 du er fin uansett, masse god bedring. Digger at du er så usminket og deler fra din hverdag. Er ikke mange jeg synes er så morsomme og inspirerer så mye som
   du gjør<3 takk for at du er deg selv og viser hvem du er<3

  11. Hei!
   Vil anbefale å lese seg litt opp på autoimmune sykdommer, psoriasis er en av dem, og det betyr kort sagt at cellene begynner å angripe sitt eget immunforsvar som en reaksjon. Det virker som du reagerer på soya, som også er veldig omdiskutert, og i forhold til å spise kjøtt av høyere kvalitet har du gått over til mye prosessert mat… sliter med de samme dilemmaene selv, for mye av «veggismaten» gjør meg dårlig, selv om jeg aller helst skulle vært veganer av etiske grunner.
   Men det går an å ta etiske valg og samtidig lytte og passe på kroppen sin uten å ha dårlig samvittighet ❤️

  12. Hei!
   Jeg har lenge slitt med eksem selv og har prøvd ulike typer kortisonkremer uten at de har fungert over lengre tid. Jeg ble endelig henvist til hudlege og fikk resept på en salve som ikke inneholder kortison som heter protopic. Denne kan man også bruke i ansiktet! Jeg er endelig blitt bra fra eksemen, og jeg var svært plaget. Håper det ordner seg!

  13. Stakkars deg! Vet akkurat hvordan du har det ❤️ Jeg har lignende plager og her hjelper det å spise bra med sunt fett, smøre med carbaderm (får på blåresept), være i sol og saltvann og å bruke nøytrale vaskemidler. Jeg merker også veldig stor forverring under pms, så det kan være verdt å merke seg. Da blir jeg som deg og tør nesten ikke spise noe. Og så går det seg til igjen. Håper du finner noe som funker 🙂

  14. Soya er allergifremkallende. Er allergisk selv og ble det etter at jeg gikk vego. Har heldigvis ikke vært noe problem å bare kutte det ut. Soye er et helvette både for mennesker dyr og miljø – kutt det ut tvert!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg