HVORDAN TRENE FOR RESULTATER?

Her om dagen fikk jeg et spørsmål på snap fra ei som lurte på et veldig vettugt spørsmål om jeg får si det selv.

Spørsmålet hennes var: “Jeg ser på Instagram at det virker som at alle trener å mye forskjellig og ikke følger noe spesielt program, det er ulike øvelser hver gang og masse rare øvelser. Hva er egentlig best? Skal man følge et program eller burde man variere masse?” 

I FEEL YOU! Det er jo ikke rart man blir betenkt da. For når man åpner opp Instagram så skal liksom alle finne opp kruttet på nytt hver dag. “Prøv denne øvelsen her, den er bra for rumpa”, “denne varianten her gir en skikkelig burn og er så effektiv” Så er det gjerne super rare øvelser som er maks kompliserte. Nesten sånn -heng opp ned mens du sparker bakover og holder deg for nesa så får du bootygains- Okei, litt satt på spissen, men dere skjønner hva jeg mener.

Selvom det finnes mange morsomme og komplekse øvelser er det som regel alltid et eller flere bedre alternativ og det kalles BASEØVELSER og andre gode  isolerende øvelser! Ingenting er bedre enn å kjøre knebøy, markløft, militærpress, beinpress, isolerende øvelser som leg extension, leg curl, utfallsvarianter osv. Det er ikke slik at jo mer fancy ting er jo bedre er det. Det enkle ER faktisk ofte det beste. Og du får MYE mer ut av å følge et fast program målrettet mot det du ønsker å jobbe med.

Og husk at disse jentene som for eksempel viser en million strikkøvelser for rumpa er drit godt trent fra før av eller er genetisk atletiske uten å i det hele tatt trenge å trene så mye. Det vil si at de bare “vedlikeholder” treningen sin. De trener kanskje ikke for å bygge noe mer. Jeg kan si dere en ting og det er at strekkøvelser eller små kabeløvelser alene IKKE vil bygge rumpa større. Det må tyngre skyts til og det er som sagt baseøvelser og andre tunge øvelser. 

Så tilbake til det som var spørsmålet..

HVORDAN SKAL MAN TRENE FOR RESULTATER?
 

– FØLG ET PROGRAM!! Hehe, jeg får ikke sagt det nok for det er noe som heter “progressive overload” og det er VIKTIG for å bygge muskler å bli sterkere. Man må stadig utfordre seg selv ved å øke vektene for å bli sterkere hver uke/mnd osv. Da rives muskulaturen jevnlig opp og repareres. SOM = muskelvekst og økt styrke. Det er derfor jeg anbefaler alle å skrive treningsdagbok så du holder orden på fremgangen din styrkemessig. For om du skal ta knebøy med 40 kg i 3 med skjer det veldig lite med fysikken. Komfortsonen er trygg og fin, men der vokser man ikke. Og hvis man ikke følger noe program får du ikke noen helhet på treningen din og du får ikke utfordret deg på denne måten.

– IKKE OVERDRIV!! Ikke tren 1 muskelgruppe for mye hver uke. Da får du heller ikke resultater. En muskelgruppe tåler ca 15 sett i uken +/- hvor godt trent/lite trent man er. Det vil si 15 sett på bakside lår, 15 sett på fremside lår og 15 sett på rumpe. Jeg kan vedde på at mange av dere trener dobbelt så mye som det fordi man tenker man skal trene ALT og alle kule øvelser? Og mange vil så gjerne trene masse fordi motivasjonen er på topp, men for mye av det gode blir ikke bra. Så man må holde seg litt i nakkeskinnet for å oppnå det man ønsker♥ Trene riktig rett og slett.

– TREN ETTER NIVÅ!! Er du nybegynner har rett og slett ikke kroppen kapasitet til å trene styrke 5 dager i uken. Selvom du føler du ikke har noe problem med å gjøre det så er det ikke optimalt og du kunne fått mye bedre resultater om du trente etter nivået ditt. Det blir litt på samme måte som at om jeg skulle blitt god i langrenn så hadde ikke jeg startet med samme program som Marit Bjørgen. Jeg måtte begynt fra scratch! En lei tendens er at folk er sultne på de mest avanserte programmene med en gang.
 

Jeg husker før jeg begynte med min egen strongbody plan for 2,5 år siden så trente jeg som nybegynner 5 dager i uken og når jeg fikk strongbody planen min fikk jeg 3 fullkroppsøkter og jeg fikk MER og raskere resultater med 3 dager fullkropp med fokus på styrke enn å trene splitt 5 dager i uken. Gjett om jeg fikk meg en smekk i trynet. Jeg tenkte jo “faen hvorfor startet jeg ikke med det her før! Jeg har gått glipp av gains..” Hehe..

Håper dette innlegget var nyttig for dere♥

 

 

#trening #fitness #kropp #helse #livsstil #sunn #sterk #blogg #treningsblogg #hverdag #april
2 kommentarer
  1. Hei Christine,
   Helt enig i at det er mye forvirring ute på det store nettet og spesielt sosiale medier hvor alle mener de har løsningen, og som alltid er helt forskjellig fra person til person.
   Jeg har måttet tatt en lang pause fra treningen pga en strekk, men er endelig tilbake nå.
   Satt i stad og skrev opp et nytt program til meg selv for å ha noe målrettet å jobbe med.
   Jeg vil ha hovedfokuset mitt på rumpe/underkropp. Så jeg skrev derfor opp en to-splitt med 2 dager i uka med underkropp fokusert på rumpe, og 2 dager med overkropp hvor de forskjellige muskelgruppene da er fordelt på de 2 dagene så det bare blir 1 dag i uken med hver muskelgruppe på overkroppen.
   Så du anbefaler 3 dager fullkropsprogram kontra 4 dager to-splitt?
   Hva er egentlig den store forskjellen på det når den eneste forskjellen vil bli fordelingen av muskelgrupper, at du kjører alle på samme dag kontra dele de opp. For meg føler jeg da det vil bli problematisk og få inn nok øvelser for å faktisk føle jeg sliter meg ut i alle muskelgruppene i løpet av en økt uten å bli værende der i 2t.
   Tittet en del på hvordan mange av “instagram-jentene” deler opp økter og setter opp treningsprogram (feks hannaoeberg, linnlowes, linnjacobsson, gracefituk etc), og alle disse kjører med splitt. Så ble litt forvirret nå, haha.

  2. Heidi: Det kommer an på hvilket nivå du er. En ting jeg har lært selv fra egne erfaringer og som Coach Gunnar har hatt årevis av erfaringer med er at man får bedre utbytte av et splitt program når man har bygget opp styrken sin og lagt et grunnlag. Som å klare kroppsvekten sin i knebøy blant annet. Det store forskjellen blir om du har kapasitet til å restituere og tåle så mye påkjenning i uken.

   Alle kan trene et splitt program, men spørsmålet er om det gir deg de beste resultatene. Om du skjønner 🙂

   Husk at jenter som Hanna Ø, Linn L og Linn J er jenter som er godt trent og kanskje ikke alltid trener for å bygge mest mulig. + at selvom de legger ut en haug med kreative øvelser på IG så trenger ikke det være det de faktisk trener fast hver uke. Om man ser på YouTuben til Hanna Ø så viser hun mer baseøveøser der om hun viser en “tren bein med meg” video. Det gjorde hun hvertfall i starten 🙂

   De kan trene mye vedlikehold også og da er det enklere å kunne gjøre mange forskjellige øvelser. Misforstå meg rett altså, de er helt rå de jentene der <3 Følger de selv og de er stor motivasjon og inspo!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg