Trening og Kosthold - Ingen fasit!

  • 02.03.2017 kl. 20:09

//Reklame for egen jobb//

Når det kommer til trening, kosthold og resultater så er det faktisk ingen fasit som funker for alle. Alle kropper er forskjellige, alle har forskjellige gener, forskjellige hverdager og forskjellige utgangspunkt. Folk har forskjellig kapasitet og tid i hverdagen. Og ikke minst: Alle har forskjellige mål! Ikke alle har lik forbrenning og mat er en viktig del av å få resultater. Derfor er det viktig å få kartlagt behovet, ønsker og mål til hver enkelt coachingklient slik at de får en optimal plan ut ifra deres forutsetninger. Jeg trenger svar på en hel del spørsmål før jeg i det hele tatt kan starte på en treningsplan og kostholdsplan. Og jeg tenkte jeg skulle dele med dere hvordan jeg jobber når jeg jobber med strongbody planene. Jeg må ha svar på blant annet dette: 

- Alder, høyde og vekt + dette:

- Hva er målet ditt? Dette er så forskjellig fra person til person. Noen ønsker å gå ned i fett %, føle seg vel i bikini til sommeren, noen har som mål å stille i bikinifitness, noen ønsker å gå opp i vekt, bygge muskler, bli litt mer fit, få definerte muskler, noen vil inn på politihøgskolen eller trene seg opp mot hindeløp som tough viking for eksempel, noen vil forandre livstil pga sykdom osv eller rett og slett få en mer aktiv hverdag. Noen mål har en tidsfrist, andre mål er langsiktige og uten noen form for "deadline". 

- Hva slags treningserfaring har du? Har du trent styrketrening før? Har du trent kondisjon? Har du god kjennskap til treningstudioer og kjenner du apparater og vekter? Er du trygg i disse omgivelsene? Er du i startfasen og har fått smaken på trening og vil mer eller har du kanskje ikke startet ennå, men er klar for å sette i gang? Eller kanskje du har drevet med håndball tidligere? Er kondisjonen din god? Liker du å løpe? Liker du å trene styrke? 

- Hvor aktiv er du på fritiden og hva jobber du med? Går eller sykler du til jobb/skole? Svømmer du, går du mye turer, jogger du ellers i uken? Driver du med idrett som fotball, håndball, basket osv? Har du en fysisk krevende jobb med mange tunge løft og et høyt aktivitetsnivå? Sitter du mye på jobb eller kanskje du står hele dagen? Jobber du på kontor og sitter foran pc i mange timer? 

- Hvordan er ditt nåværende kosthold, hva spiser du i løpet av en dag? Hva spiser du? Spiser du mye usunt? Spiser du mye i løpet av en dag eller kanskje du kun spiser 2 måltider om dagen? Spiser du en god blanding av proteiner, karbohydrater og fett? Får du i deg vitaminer og næringstoffer? Er du flink å spiser variert eller holder du deg til det samme hver dag? Vet du om forbrenningen din er høy eller lav? Drikker du mye sukkerbrus? Har du noen dårlige matvaner jeg må vite om? 

- Har du noen matallergier eller mat du ønsker/ikke ønsker? Og har du noen ønsker til matplane? Har du gluten eller laktose allergi? Nøtteallergier? Noen annen mat du ikke tåler? Og er det noe du ikke liker/ønsker å spise? Og motsatt: Har du noen ønsker om hva som skal være på planen din? Favorittmatvarer, frukt du er ekstra glad i osv. 

- Har du noen skader jeg bør vite om eller sykdommer? Har du et dårlig kne? Vond rygg? Stive hofter? Kanskje du har en sykdom som gjør at du må trene på en spesifikk måte eller unngå å trene visse øvelser? 

- Har du noen ønsker om hvor mye du vil trene og hvis du har trent styrke før kjenner du din 5 RM? Dette vil jo også måles opp mot treningserfaring. Liker du høy intensitet? Lav intensitet? Vil du trene 3 dager eller ønsker du å trene 5? Hvis du har en lengre treningserfaring kjenner du din 5 RM som er hvor tungt klarer du å løfte for eksempel markløft/knebøy 5 ganger. Slik får jeg vite hvor du er styrkemessig og jeg kan jobbe ut ifra dette når det kommer til treningsmengde og intensitet i tillegg til målene dine.

- Er det noe annet jeg bør vite om deg eller noe du ønsker jeg skal ta hensyn til i planen din? Har du vært på dietter før? Tidligere erfaringer? Holder du lett motivasjonen oppe? Har du trua på deg selv? Hva som helst du føler jeg bør vite.

Alle disse punktene og mer vil gi meg informasjon slik at jeg på best mulig måte kan lage en treningsplan du får optimale resultater med. Jeg er nødt til å vite målet ditt så jeg kan jobbe med hva slags opplegg jeg skal lage for at du kommer dit raskest mulig. Om du vil ned i fett % må jeg tilrettelegge treningsmengden med et forsvarlig kaloriunderskudd. Ha optimale øvelser slik at du får mye ut av en treningsøkt for eksempel. Men skal du inn på politihøgskolen så vil jeg være med spesifikk på kondisjonstrening i kombinasjon med styrketreningen slik at du er godt forberedt når det kommer til styrke og kondisjonstester for opptaksprøven. Hvis du har en lengre treningserfaring vil jeg lage treningsprogrammet ditt etter erfaringen din og gjøre det mer utfordrende for deg med tanke på dine fokusområder. Hvis du for eksempel har trent lengre og har stagnert og føler du ikke får resultater eller blir sterkere vil jeg jobbe med et program for å løsne stagneringen og sørge for at progresjonen får en kickstart igjen ved å legge til litt andre måter å utfordre musklene på ved treningsmengde, oppsett på uken og mye mer.

Når det kommer til hvor aktiv du er på fritiden og hva du jobber med så er det viktig for meg å vite om du bruker kroppen mye eller lite. Og du får mye belastning i form av tunge løft. For dette vil påvirke treningen din og forbrenningen din. Det vil også gi meg mulighet til å jobbe med øvelser som vil styrke kroppen din utifra arbeidet. Som for eksempel om du sitter mye foran pc. Da blir man gjerne foroverlent i skulderne og det kan resultere i en dårligere holdning og smerter. Dette kan vi styrke ved hjelp av øvelser for bakside skuldre. Så mye av hverdagen din spiller en rolle når det kommer til treningen din. Om du spiller fotball, svømmer eller er aktiv på andre måter må vi også ta hensyn til dette og sørge for at treningsprogrammet passer inn i din livstil og andre aktiviteter du har :)

Kostholdet er komplisert. For utifra hva du forteller meg at du typisk spiser vil jeg kunne se hva som kanskje kan være et problem som hindrer progresjon i vektnedgang eller styrketrening. Jeg finner også kanskje ut om du har en litt dårligere forbrenning. For hvis du spiser 1-2 måltider om dagen så vil forbrenningen din mest sansynlig være lav og vi vil jo få den opp og må ta hensyn til det i planen. Kanskje du spiser for mye eller eller rett og slett mye usunne matvarer i feil mengde som påvirker energinivået og følelsen du har i kroppen. Om du føler deg daff, energifattig osv. Jeg vil også se om du får i deg nok proteiner med hensyn til styrketrening, sammen med et balansert nivå av karbohydrater og fett. For mat er faktisk mer viktig enn trening når det kommer til resultater, uavhengig av hva målet er. Vil du ned i fett% så MÅ kostholdet være på plass i tillegg til aktivitet i hverdagen, men maten spiller mest rolle. Vil du bygge muskler MÅ maten være på plass for å gi kroppen næring så den bygger seg opp etter styrketreningsøktene. FOOD IS THE KEY! 

Det er også veldig viktig at jeg får informasjon om skader, sykdommer osv. For hvis du har hatt en kneoperasjon eller er syk vil dette være noe jeg må ta hensyn til når jeg lager planer. Kanskje det er noen øvelser vi må unngå? Eller kanskje det er noen øvelser vi legger inn en mer rehabiliterende effekt for å bygge opp støttemuskulatur og muskler som kanskje har blitt påvirket av skaden. Eller om du har et annet personlig problem jeg burde vite om. 

Jeg følger deg opp hver uke ved at du sender meg en ukesrapport hvor du forklarer hvordan uken har gått, resultater på vektnedgang eller oppgang for de som ønsker det, styrkeøkninger, om du har hatt spisekveld (for du får det serru ;) ) hvordan energinivået ditt er. Alt dette for å se til at ting går riktig vei og at programmet er optimalt. Da har jeg også muligheten til å gjøre små justeringer om det skulle vært behov :)

Som dere ser så er det ikke bare å klaske sammen en plan og kjøre ut til hvem som helst. Det er viktig for meg at du får en plan til deg og det du ønsker å oppnå! ♥ Jeg vil se deg lykkes og oppnå det du ønsker. Uavhengig hva slags utgangspunkt du har. For alle har startet et sted og da er det hvertfall viktig å starte med et gjennomført opplegg som vil gi deg optimale resultater. For det er så kjedelig å "kaste bort" verdifull tid på å trene uten resultater om det er resultater du ønsker♥  Jeg har gjort det. Trente på måfå i starten. Det gir meg så mye glede å sitte med disse planene og få rapporter for hver uke og jentene er så stole av seg selv og resultatene de får! Det er så..Jeg mangler et norsk ord her men jeg vil bruke ordet: rewarding! Jeg elsker det. Og jeg setter så stor pris på tilliten jeg får. De forteller meg så mye personlig og jeg gjør alt jeg kan for å dele mine erfaringer og er like personlig tilbake slik at de forstår at de ikke er alene og at dette får vi til sammen♥ 

#JenterSomHeierPåJenter

Hvis du er nysgjerrig på hvordan coachingen fungerer ikke nøl med å sende meg en uforpliktende mail til: christine@strongbody.no så sender jeg deg mer informasjon om hvordan det er lagt opp♥ Det eneste du trenger å skrive er at du er nysgjerrig så får du info tilbake :) 

Jeg er her for at DU skal lykkes med DINE mål♥

//Reklame For Egen Jobb//

8 Kommentarer

Victoria

02.03.2017 kl. 20:24
Så utrolig flink du er! :)

Evelin

02.03.2017 kl. 20:30
wow for noen resultater så flink du er :D er du pt? for noen resultater på de kvinnene.:D de er heldige som går ned i magen. jeg synes det er vanskelig og få stram mage og få bort lovehandelsene enda jeg trener mye cardio har du noen tips:D
Evelin: Ja, er det ikke helt rått!? :D

Det er vanskelig å punktforbrenne. Det beste tipset jeg har er styrketrening i kombinasjon med et lite kaloriunderskudd slik at man får strammet opp litt <3

Fredrikke

02.03.2017 kl. 23:57
Stolt av å kjenne en så flink, kunnskapsrik og intelligent jente som virkelig står på til en hver tid 🙏🏻💕 You go, girl!
Fredrikke: Å tuuuusen takk søta <3 Du er jo bare herlig da! :D

Karoline

03.03.2017 kl. 13:10
Er ikke det en kjempe stor mye at man må spise 3-5 dager om dagen for å holde forbrenningen oppe?? Det er jo mye forskning som viser at å spise 1-2 ganger om dagen kontra 6x om dagen ikke har noe å si? Så lenge makroene og kaloriene er det samme?
Karoline: Nja, ikke egentlig! Hehe.. Altså, forbrenningen dør jo aldri før vi fysisk dør, men med tanke på forbrenningen så er det anbefalt å fylle på med jevne mellomrom. Dette er for å konstant ha energitilførsel også :) Personlig liker jeg å sørge for at jeg har 4 måltider med høyt proteininnhold slik at kroppen min hele tiden har tilgang på protein slik at jeg kan få optimalt utbytte av treningen min. Så jeg anbefaler 4-5 måltider pr dag. Hvis man er veldig uregelmessig i matveien og kan gå f.eks 4 dager og kun spise 6-8 måltider (ja, noen spiser slikt) så vil det skje negative ting i kroppen! <3

Idris Aura

06.03.2017 kl. 10:42
Good work

Skriv en ny kommentar

Christine Kamphaug - Treningsblogg

4 Plass NM i Bikini Fitness Høsten 2016 som Debutant. Online coach - Strongbody.no. En treningsblogg full av tips til både trening og kosthold. Og ellers meg og mitt lille univers! En doughnut elskende fitness jente. Nysgjerrig på coaching? Mail meg uforpliktende på christine@strongbody.no så sender jeg deg informasjon om hvordan det hele er lagt opp!

FollowFollow

Søk i bloggen

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits